De miljoenenfraude van De Key
Loods 6 wordt acuut bedreigd door een ongeoorloofde statutenwijziging door woningcorporatie De Key. Als enkelvoudig bestuurder van Stichting Loods 6 is De Key voornemens de culturele hoofddoelstelling van de stichting te veranderen. Via mazen in de wet wil De Key de reserves van Loods 6 toe-eigenen voor haar eigen bedrijfsdoelen: woningbouw. Zonder eigenaar te zijn of ooit in Loods 6 te hebben geïnvesteerd. De Key handelt hiermee tegen de huidige statuten en de culturele non-profit doelen van Stichting Loods 6. Amsterdam en de culturele sector dreigen een van haar grootste en meest succesvolle creatieve broedplaatsen te verliezen.
Een korte geschiedenis
1987: Wanneer op het KNSM Eiland het oude havengebouw Loods 6 leeg komt te staan, word het door een groep van 30 kunstenaars samen met stadsmaker Patrick Boel gered van de sloop. De gebruikers verenigen zich in een stichting met de gevleugelde naam: Kunstwerk Loods 6. Een van de grootste creatieve broedplaatsen van de stad is geboren.
Het begin van een creatief succesverhaal
1989: In dat jaar gaat het Amsterdamse Grondbedrijf akkoord met een maatschappelijke gunning van het erfpacht aan Kunstwerk Loods 6 om het culturele bolwerk te bestendigen. Stichting Loods 6 verwerft de erfpacht tot 2046. De kunstenaars en creatieve bedrijfjes hebben al een flink bedrag bij elkaar gespaard en geleend, maar voor een laatste grote verbouwing is meer geld nodig.
De voorwaarden
1996: Woonstichting De Key is in die tijd nauw betrokken bij de herontwikkeling van het Oostelijk havengebied en ziet een bruisende culturele broedplaats als aanjager voor de ontwikkeling wel zitten. Zij verstrekt een lening aan Stichting Kunstwerk van 5,2 miljoen euro’s maar eist als garantie een enkelvoudige bestuurdersrol op. Het brede bestuur van de oorspronkelijke oprichters treedt af. Er wordt een nieuwe constructie opgetuigd met de bestaande erfpachtstichting én een nieuwe beheerstichting.
Twee stichtingen één doel
Ruimte beschikbaar stellen voor vernieuwende activiteiten op het gebied van kunst in de ruimste zin.
Van het doel is uitgesloten; het doen van uitkeringen aan de oprichters van de stichting of aan hen die deel uitmaken van de organen van de stichting.
De voorbereiding

Het begin
2018: Het wordt duidelijk dat De Key als enige bestuurder van de erfpachtstichting (die nog steeds geen breed bestuur of Raad van Toezicht heeft) opnieuw Loods 6 wil verkopen. De huurders worden op de hoogte gesteld door de hoofdhuurder. De huurders verzetten zich tegen verkoop en verenigen zich in Loods 6 Community. Deze belangenvereniging krijgt het voor elkaar om bij de stichtingen aan tafel te komen en gesprekken te voeren over de toekomst van Loods 6. Dit overleg zou 2 jaar duren.
2020: Na talloze gesprekken en een mediation-traject wordt Loods 6 Community door beide stichtingen uit het overleg gezet. De stichtingen gaan samen met De Key verder om een plan uit te werken waarin verkoop van de baan is. Dit lijkt goed nieuws, maar in ruil daarvoor wil De Key – als enkelvoudig bestuurder – de culturele non-profit hoofddoelstelling van Stichting Loods 6 veranderen voor haar eigen economische bedrijfsdoelen: woningbouw. In de nieuwe statuten eist De Key grote en frequente financiële afdrachten en alle middelen op bij verkoop in de toekomst.
Onrechtmatig en niet integer
De voltooiing?
- Het vermogen en de huuropbrengsten uit de Loods afvloeien naar De Key,
- De Key Loods 6 commercieel gaat exploiteren om de opbrengsten te maximaliseren,
- veel kunstenaars, creatieve ondernemers en winkels de huren op termijn niet meer kunnen betalen,
- Loods 6 in de toekomst met veel winst ten gunste van De Key wordt verkocht.
- geen eigenaar is van het pand,
- nooit een koopcontract heeft getekend,
- geen enkele eigen investering heeft gedaan in het gebouw,
- én nooit betrokken is geweest bij de culturele ontwikkeling van Loods 6.
© 2020, Loods 6 Community